Voor wie is lachgas?

Deze behandeling is voor iedereen, jong en oud die bang is voor de tandarts. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om dit toch te kunnen behandelen, zoals kalmering met lachgas. Regelmatig naar de tandarts gaan is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen gaatjes krijgt of pijn in je mond. 

Wat doet lachgas?
Al lang is bekend dat lachgas mensen ontspant, “vrolijk maakt”. Niet voor niets heet het “lach gas”. Heel vroeger werd lachgas gebruikt om mensen onder narcose te brengen. Dat gebeurt nu niet meer. Mensen krijgen nu lachgas bij de tandarts om te kalmeren. Met lachgas ben je wel gewoon wakker en val je niet in slaap, maar het geeft je een prettig en ontspannen gevoel. Als je bang bent voor de tandarts neemt het gevoel van angst af. Je voelt je rustiger. Je maakt je minder druk over dingen die je misschien lastig vindt te begrijpen. Of als je spieren niet altijd doen wat je wilt, helpt lachgas je ze meer ontspannen. De behandeling is dan ook comfortabeler. 

Is lachgas veilig?
De toepassing van lachgas bij de tandarts is veilig en ongevaarlijk voor de gezondheid. Ben je zwanger, dan kunt je de eerste drie maanden van de zwangerschap beter geen lachgas-sedatie ondergaan.

Hoe werkt het?
Het inademen van lachgas doe je door een neuskapje, altijd samen met zuurstof (hoe dat gaat, lees je verderop). Lachgas maakt je wat kalmer en rustiger. En als je ontspannen bent, voel je nauwelijks pijntjes en ongemakken. Zo is het ook met lachgas, je merkt dan minder dat iets pijn zou doen. Bij bepaalde behandelingen is een plaatselijke verdoving toch ook nog nodig. Maar gelukkig zorgt lachgas ervoor dat je de verdovingsprik heel goed kunt verdragen. Met deze kalmering merk je het ook niet als je wat langer in de tandartsstoel ligt: je voelt je lekker loom en doezelig en voor je het weet is de behandeling achter de rug.

Voor wie is lachgas geschikt?
Kalmering met lachgas werkt goed voor iedereen die last heeft van angst; kinderen, jongeren en volwassenen. Je moet wel kunnen begrijpen waarom je door een neuskapje moet blijven ademen en hoe je dat moet doen.

Gezondheidsproblemen
Gebruik je medicijnen en/of zijn er problemen met de gezondheid, dan bespreekt de tandarts met je of hij lachgas veilig kan toepassen of dat het beter is om het niet te doen. 

Eerst oefenen
Eerst bekijk je samen met de tandarts het lachgasapparaat. Je kunt dan zien hoe het werkt. Het is ook mogelijk de eerste keer alleen te oefenen. Voor de echte afspraak kom je dan nog een keertje terug. Bij het oefenen krijg je het neuskapje op je neus en adem je de roesje in. In het begin is het wat vreemd en onwennig, maar al na een paar minuten krijg je een aangenaam, warm, ontspannen en wat zweverig gevoel.

Even niet praten
Lachgas werkt alleen als je het de hele tijd door de neus inademt. De tandarts zal je daarom vragen om niet te praten, want dan adem je meteen de lachgas door de mond uit en werkt het niet! Na een beetje oefenen lukt het je zeker goed om tegelijkertijd je mond open te houden en door je neus te (blijven) ademen.

Na de behandeling
Als we stoppen met het lachgas en krijg je nog alleen zuurstof. Binnen een paar minuten verdwijnt het lome, beetje slaperige gevoel. Na ongeveer 2 minuten mag het neuskapje af en voelen de spieren weer “gewoon” aan en is het zweverige gevoel in je hoofd verdwenen.

Andere manieren
Het komt wel voor dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. Dan bekijken we gewoon of er een andere manier is om je te behandelen. We praten daar eerst met je over.

Lachgassedatie: veilig en dichtbij
Kalmering met lachgas werkt snel en is altijd in de buurt. Je hoeft er niet voor naar een medisch specialist en een goed opgeleid team van tandarts en tandartsassistente kan veilig de noodzakelijke behandelingen uitvoeren.

Wat is lachgas?