Lachgas

Wat doet lachgas?

Lachgas kan u helpen uw tandheelkundige behandelingen rustig en kalm te ondergaan. Het is een vorm van sedatie waarbij u volledig bij bewustzijn blijft. U kunt alles nog zien en horen, maar de ‘scherpe randjes’ zijn eraf. Lachgas wordt door bijna iedereen als prettig ervaren.

Lachgassedatie is vooral bedoeld voor het kalmerende effect. Daarnaast neemt het een deel van de pijn weg. Bij sommige tandheelkundige behandelingen is een extra plaatselijke verdoving noodzakelijk. Het lachgas zorgt ervoor dat u het toedienen van de plaatselijke verdoving (de “prik”) nauwelijks zult voelen.

Hoe werkt een lachgasbehandeling bij de tandarts?

U krijgt het lachgas toegediend via een neuskapje, waardoor u gewoon in- en uitademt. Via het neusmasker wordt eerst zuivere zuurstof gegeven. Daarna wordt er stapje voor stapje steeds meer lachgas toegediend. Na enkele minuten krijgt u hierdoor een ontspannen en aangenaam gevoel. U maakt de behandeling wel bewust mee, maar u bent veel meer ontspannen dan wanneer u “normaal” op de tandartsstoel ligt.

Voor wie is een lachgasbehandeling?

De lachgasbehandeling is speciaal bedoeld voor kinderen, angstige patiënten en patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, een verhoogde kokhals/braakneiging

Wat is het effect van lachgas?

Lachgas heeft snel effect. Bij de optimale dosering voelen uw ledematen vaak zwaar aan. Het kan voorkomen dat u een beetje moet zweten op voorhoofd of bovenlip, uw handen voelt tintelen of dat uw lippen gevoelloos worden. Daarnaast verliest u het gevoel van tijd, zodat de behandeling veel sneller lijkt te gaan. Soms hoort u alles scherper.

Hoe snel is het lachgas weer uitgewerkt?

Na de behandeling laat de tandarts een aantal minuten alleen zuurstof door het masker stromen. Het lachgas ’spoelt’ daarmee uit uw lichaam en u voelt zich al snel weer normaal. U wordt wel geadviseerd een kwartiertje rust te nemen in de wachtkamer voordat u weer aan het verkeer deelneemt.

Wordt een lachgasbehandeling vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden helaas de kosten voor toediening van lachgas niet.

De kosten bedragen B10+B11+B12 = €99,76

Wilt u het een keer proberen?

Zien is geloven en wilt u het een keer proberen? Maak dan een kennismakingsafspraak om te bepalen of een behandeling met lachgas de juiste methode voor u is.