Pijn in de mond kan heel vervelend zijn. Het is vaak een zeurende of kloppende pijn waar je niet omheen kunt. Heel logisch dat je wilt dat deze pijn zo snel mogelijk wordt opgelost! Maar wat is nu het beste om te doen bij pijn in je mond? 

Aard van de klacht

Er zijn verschillende soorten pijn in je mond. Je kunt last hebben van een wondje in je mond, pijn aan tanden en kiezen, het tandvlees en aften in de mond. Soms is het duidelijk waar de pijn vandaan komt, soms ook niet.

Advies bij pijn in je mond

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen of beter niet kunt doen bij pijn in de mond:

  • Twee keer per dag je tanden poetsen en gebruik maken van floss, ragers of tandenstokers. Dit is algemeen advies dat we ook aanraden wanneer je geen last van je mond hebt. Goede mondhygiĆ«ne is bij klachten extra belangrijk.
  • Voorzichtig zijn met eten. Probeer geen hete of zure dingen te eten of drinken. Dit kan wondjes of beschadigingen in de mond irriteren. Ook eten met scherpe randjes kun je beter even vermijden.
  • Niet roken. Roken is nooit goed voor je mond, maar bij pijn in je mond kun je het zeker beter even laten.
  • Laat je gebit twee keer per jaar controleren bij je halfjaarlijkse controle. Hiermee voorkom je veel problemen.
  • Zo min mogelijk snoepen. Suiker beschadigt tanden en kiezen en kunnen zorgen voor gevoeligheid in de mond.
  • Heb je veel last van pijn? Dan kun je 3 keer per dag 2 paracetamol van 500 mg innemen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Neem je contact met ons.

De eerder genoemde maatregelen helpen niet altijd. Soms is er meer aandacht nodig voor de klacht. Heb je last van een dikke wang of koorts? Neem dan contact op met je huisarts. Heb je last van kiespijn of pijn in een tand? Of blijven klachten in de mond aanhouden, ondanks het aanhouden van de algemene adviezen? Neem dan contact met ons.

Pijn in je mond?